Heb jij een omzetgroei doorgemaakt in jouw bedrijf ?

Je hebt een mooi bedrijf opgebouwd, om trots op te zijn. Ieder jaar stijgt je omzet en dat is uiteindelijk jouw doel. Alleen ….. groeit jouw winst ook onderaan de streep ? Of stijgen de kosten binnen jouw bedrijf net zo hard mee.
Helaas zie ik dit te vaak bij ondernemers. Om je bedrijf te laten groeien, moet je vaak investeren in coaching, training, online marketing, personeel, want anders kun je de groei niet tot stand laten komen. Maar dan …. het aller moeilijkste is om de kosten te verminderen, zodat je onderaan de streep wel meer winst overhoudt.
Wanneer je groeit door het maken van meer omzet en als gevolg veel hogere kosten maakt, schiet je er helemaal niets mee op. Natuurlijk kun je niet groeien zonder kostenverhoging, maar de kloe van het verhaal is om er voor te zorgen dat er onder aan de streep wel meer winst overblijft.

Hoe zorg je er voor dat je de kosten in de hand houd ?

Je maakt voor jezelf een financieel plan, waarin je de verwachte omzet en kosten uitwerkt. Het bedrag wat onderaan de streep overblijft moet voldoende zijn om een salaris aan jezelf van te kunnen betalen, belasting van te reserveren en een buffer op te bouwen.
Nu is het zaak om de kosten die je berekend hebt in jouw plan te bewaken. Met andere woorden, je stelt jezelf als doel dat je niet meer kosten uit gaat geven dan dat je berekend hebt. Dit kun je bereiken door het percentage wat je berekend hebt ook daadwerkelijk op een aparte bankrekening te plaatsen. Zo heb je duidelijk overzicht over het bedrag wat je moet gebruiken om al je kosten van te kunnen betalen. Wanneer de rekening niet toereikend is en jij toch bepaalde kosten wilt maken in jouw bedrijf, dan zul je moeten overwegen om dit uit te stellen. Zo zorg je er zelf voor dat de brandkraan in jouw bedrijf niet wagenwijd open staat.

Het werkt echt ?

Wanneer je met een kostenrekening werkt, leer je heel bewust om te gaan met de kosten die je maakt in jouw bedrijf. Want onbewust maken we vaak kosten die je makkelijk op een later moment kunt maken of zelfs later helemaal overbodig blijken te zijn. Je leert regie te voeren over je eigen kostenpatroon door iedere maand een bedrag opzij te zetten, waarvan je echt alle kosten moet betalen. En weet je dat dit stuk bewustzijn er voor zorgt dat je steeds zuiniger wordt en je met minder kosten uiteindelijk meer omzet maakt.

Herken jij je in dit verhaal ?

Vaak zeggen ondernemers, ja maar …. Ik maak helemaal niet veel kosten of ik zou niet weten hoe ik met minder kosten mijn bedrijf moet runnen. Ga dan eens na wat je het afgelopen half jaar uitgegeven hebt aan kosten. Pak je administratie of je bankafschriften erbij en ga heel bewust aan de slag door bij al je uitgaven te schrijven of de uitgave “noodzakelijk” is, of je kunt gaan zoeken naar een “alternatief” of dat de uitgave “overbodig” is geweest. Ik ben er van overtuigd dat ook jij op deze manier een stuk bewustwording creëert en tot de conclusie komt dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om minder kosten te maken.

Hoe mooi zou het zijn dat ook jouw brandkraan een stukje dicht gedraaid kan worden ?

En weet je dat je er een kick van krijgt, wanneer het ook jou lukt om de kosten te verminderen. En ….. daardoor een beter financieel resultaat kunt behalen. Je krijgt hierdoor veel meer financiële rust en vertrouwen. Want het gaat er niet over wat jouw omzet is, maar over wat blijft er uiteindelijk aan winst over. Want daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.
Het creëren van omzet is bij de meeste ondernemers niet het probleem, maar het in de hand houden van de kosten, dat is vaak de grootste uitdaging. En het allerbelangrijkste stuk binnen jouw bedrijf.

 

Iedere ondernemer moet gebruik maken van Profit First

Het apart zetten van het geld op de kostenrekening hoort bij de Profit First methode.
Naast de kostenrekening, heb je ook een aparte rekening voor winst, jouw salaris en de belasting.
Deze methode heeft een ondernemer zoveel te bieden en ik zie zulke mooie resultaten dat ik van mening ben dat iedere ondernemer op deze manier zou moeten werken.
Ik ben er zo van overtuigd dat ik alleen maar met ondernemers werk die ook gebruik willen maken van de Profit First methode.
Want door alle positieve ervaringen die ik inmiddels heb met klanten, weet ik dat je pas echt groeistappen kunt nemen, wanneer je ten alle tijde grip hebt op je geldstromen.

 

Ik ga graag met jou aan het werk om er voor te zorgen dat de brandkraan van jouw bedrijf nog maar druppelt en jij altijd grip hebt op jouw uitgaven. 

Wil je me persoonlijk vragen wat ik voor jou kan betekenen, plan dan een strategiegesprek met mij in