Wat heeft een tube tandpasta te maken met jouw financiën

 

Iedereen herkent dit wel

Tandpasta en jouw financiën. Je begint met een nieuwe tube tandpasta en iedere keer als je je tanden poetst knijp je even flink in de tandpasta en komt er een grote “dot” op je tandenborstel.

Soms is de “dot” zo groot, dat deze zelfs in de wastafel valt, waarna jij vervolgens een nieuwe “dot” op je tandenborstel doet.

Naarmate de tandpasta minder vol is, komt er automatisch ook minder tandpasta op je borstel.

Totdat je aan het einde van de tube gekomen bent en je steeds meer moeite moet doen om de tandpasta uit de tube te krijgen.

Je poetst vervolgens je tanden misschien wel met de helft van de hoeveelheid tandpasta dan in het begin toen je tube nog vol was.

Maar het bijzondere aan het hele verhaal is, je tanden zijn net zo schoon als met de grote hoeveelheid tandpasta.

Toen ik dit voor de eerste keer hoorde, herkende ik het helemaal.

 

Wat heeft dit nu te maken met je bankrekening ?

 

Tandpasta en jouw financiën.  Het is de wet van Parkinson Law die zegt : de vraag naar iets zal zich altijd aanpassen aan de maximale beschikbaarheid ervan.

Heb jij één zakelijk rekening met al het geld van je bedrijf op deze ene rekening ?

Dan is het vrijwel zeker dat het geld wat jij besteedt onbewust ook gaat volgens deze wet.

Wanneer er een mooi saldo op jouw bankrekening staat, dan ben je eerder geneigd om meer geld uit te geven, dan wanneer het saldo laag is.

Je bankrekening heeft een mooi saldo en je wilt zo graag een bepaalde investering doen voor jouw bedrijf, dan ben je er van overtuigd dat je hiermee een goede stap zet en beslis je om de aankoop te doen. Maar vervolgens heb je op dat moment even niet gedacht aan de BTW die je bijna weer moet betalen omdat het kwartaal voorbij is. Of aan de dure factuur van het jaarlijkse abonnement van je software die jij gebruikt voor je bedrijf.

Onbewust heb je dus regelmatig uitgaves die je doet op basis van het saldo op je bankrekening.

En dit is ook heel menselijk, ik denk dat iedereen dit wel herkent. Iedereen doet regelmatig een investering op basis van het saldo op je bankrekening. Of het nu zakelijk is of privé. Je komt eerder in de verleiding om uitgaven te doen, wanneer het saldo van je bankrekening dit toe laat.

 

Hoe voorkom je nu dat dit jou weer gebeurd ?

 

Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Profit First. En ik voelde meteen, dit is een geweldige manier om ondernemers verder mee te helpen. Het verhaal was voor mij al heel herkenbaar, terwijl ik met mijn werk altijd bezig ben met financiën. Laat staan voor ondernemers die niets met financiën hebben. En jaar in jaar uit denken waar blijft de winst uit mijn bedrijf, ik zie het niet op mijn bankrekening terug.

Bij de Profit First methode open je bij je bank diverse rekening, met ieder een doel.

Een bankrekening voor je winst, voor je salaris, voor de belastingen en één voor je kosten.

 

Waarom werkt deze methode ?

 

Het geld wat je te besteden hebt binnen je bedrijf heeft vanaf heden een doel. Doordat je weet voor welke doel je bankrekening bestemd is, ga je automatisch op een hele manier naar je bedrijf kijken.

Wanneer ik nu een investering wil doen, dan kijk is eerst of mijn bankrekening van mijn betreffende rekening dit toelaat. Daarbij kijk ik niet naar de rekening salaris en niet naar de rekening belasting. Want deze hebben een heel ander doel, dus hier kan ik geen geld van gebruiken.

Naast dat je veel meer structuur hebt in je geldstromen, heb je ook veel meer rust en overzicht.

Je ziet in één oogopslag waar je geld voor bestemd is en je weet dat alles financieel geregeld is.

Je hoeft je geen zorgen te maken over je BTW aangifte, want het geld staat altijd gereserveerd.

 

En weet je dat je hierdoor veel betere keuzes maakt ?

 

Als je een investering wilt doen en je gebruikt de Profit First methode, dan overkomt het je niet dat je geld uit geeft wat je achteraf beter niet had kunnen doen.

Je komt dus veel minder snel in de verleiding om zaken aan te schaffen.

Naast het feit dat je doelen van je geld bepaald zijn, is het ook nog zo dat de saldo’s op de verschillende rekeningen veel lager zijn. Doordat je lagere saldo’s op je rekening ziet staan, geef je automatische minder of in ieder geval bewuster geld uit.

En ik garandeer je, het werkt echt. Dit is het verhaal van tandpasta en jouw financiën.

 

Iedere ondernemer moet gebruik maken van Profit First

 

Deze methode heeft een ondernemer zoveel te bieden en ik zie zulke mooie resultaten dat ik van mening ben dat iedere ondernemer op deze manier zou moeten werken.

Ik ben er zo van overtuigd dat ik alleen maar met ondernemers werk die ook gebruik willen maken van de Profit First methode.

Want door alle positieve ervaringen die ik inmiddels heb met klanten, weet ik dat je pas echt groeistappen kunt nemen, wanneer je ten alle tijde grip hebt op je geldstromen.

 

Ook voor jou en jouw bedrijf is dit mogelijk. Als je maar weet welke stappen je moet nemen om dit te kunnen bereiken.
In een persoonlijk strategiegesprek bespreken we hoe jij met jouw bedrijf altijd de regie krijgt over jouw financiën.

Vraag hier een gratis en vrijblijvend strategiegesprek aan